Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE
GurmanTV
Medoks Spot

Miluju streak 8: Porterhouse - skutečný král mezi steaky

Miluju streak 8: Porterhouse - skutečný král mezi steaky

01. 03. 2017 - Pro všechny milovníky masa je porterhouse steak dokonalá slast. Říkáte si, proč? Nepřeháníme náhodou?

S klidným svědomím můžeme říct, že ne. Jde totiž o delikátní maso s chutí přímo od kosti, a to v pořádně velké porci. Jsou to vlastně dva steaky v jednom, rozdělené kostí uprostřed. Na jedné straně pevný a masitý steak z roštěnce a na druhé šťavnatý jemný steak ze svíčkové. Bývá silný od 3,5 do 7 cm a ty nejmenší kusy se nedostanou pod váhu jednoho kilogramu.

V restauracích se s porterhouse steak setkáte obvykle jako pokrm servírovaný pro 2 osoby s doporučením na „rare“ nebo „medium rare“ propečení. Jedině tak si můžete plně vychutnat uctívanou toskánskou specialitu, skrývající se také pod názvem Bistecca Fiorentina. Evropané i Američané totiž trvají na svém označení, a tak se můžete setkat s několika různými názvy označující jeden a ten samý steak.

Velké díky toskánskému knížeti Lorenzu de Medici

Toskánský kníže Lorenzo del Medici byl přísný až krutý, ale velmi schopný vládce, který vedl opravdu okázalý život se vším všudy. Lidstvo mu vděčí za mnoho pokladů renesančního umění, ale také za objevení tohoto delikátního steaku. V době jeho života byly na náměstích velkolepě oslavovány, dvořany i ostatními obyvateli Florencie, jeho jmeniny. Nechybělo spoustu jídla, pití ani rozpoutaná zábava za účasti anglických obchodníků, bankéřů i turistů. Ti všichni se mohli utrhnout po velkých kusech masa, které se opékalo na hořících hranicích, někdy šlo dokonce o celé čtvrtě skotu, až později bylo maso porcováno. Návštěvníci z Anglie pojmenovali velké porce masa beef (hovězí) steak a místní si výraz přizpůsobili po italsku na „bistecca“. Tak praví příběh z historie. Zajímalo by vás, z jakého plemene se maso získává?

Plemeno Chianina z toskánského regionu

Chianina je jedním z nejstarších plemen hovězího dobytka, odjakživa chované v provinciích Siena a Arezzo v toskánském regionu. Tento region ve střední Itálii můžete také znát díky skvělému vínu Chianti, které odtud pochází. Dříve v minulosti byly zástupci plemene Chianina používány především jako tažná zvířata. Až s příchodem příchodem moderní mechanizace do zemědělské praxe byl hlavní důraz kladen na maximální schopnost produkovat hovězí maso, a tak si nyní můžete tuto specialitu vychutnat ve velkém.
Odkud přesně se Porterhouse steak bere?

Pro nejlepší steaky Bistecca Fiorentina (Porterhouse steak) je ideální mladý nekastrovaný býček (vitellone), který není starší více než 18 měsíců. Používá se díl (lombata), který najdeme v zadní části hřbetu zvířete, směrem k oháňce. Porcuje se kolmým řezem k páteři a onou kostí charakteristickou pro Bistecca Fiorentina neboli Porterhouse steak je páteřní obratel. Kost přitom rozděluje dva velmi ceněné kusy masa. Větší porce je nízký roštěnec a tou menší není nic jiného než pravá hovězí svíčková. V jediném steaku si tak můžete vychutnat klasický striploin a ještě navíc okusit i filet mignon.


Svíčková je v případě Porterhouse steak lemována kostí a to hned ze dvou stran – shora a ze strany. Zmíněný striploin steak je obsažen v celém steaku a jeho šťáva se po opečení přepustí i na svíčkovou. Díky tomu si můžete vychutnat křehoučký kus svíčkové s nepopsatelnou chutí od kosti a trochou šťávy z roštěnce. Co víc si přát!

Steaky jsou delikátní pokrm, který vzniká na základě pečlivé práce farmářů a řezníka. Pokud zvolíte špatný postup, veškeré jejich úsilí může být rázem pryč. Nezahoďte zbytečně jejich práci a raději se podívejte na správný postup přípravy.


Jak nejlépe připravit porterhous steak? Podívejte se na postup krok za krokem.


Recept na Porterhouse steak:

1. Zabalený porterhouse steak ve vakuu ponořte do ohřívací nádoby přibližně na 10 minut, aby se prohřála i kost. Voda by měla být o teplotě 56 °C.
2. Po dostatečném prohřátí, vyndejte steak na talířek, potřete obě strany máslem a nechte 10 minut odležet.
3. Vložte na grilovací pánev, která je předehřátá na 230 °C a zakryjte pokličkou.
4. Přesně po třech minutách steak otočte, měřidlem zkontrolujte teplotu.
5. Po dalších třech minutách odstraňte pokličku a steak položte na kost.
6. Až uplynou opět tři minuty je kost dostatečně prohřátá.
7. Steak vezměte a dejte na nahřátý talíř s papírovým ubrouskem.
8. Nechte chvíli odpočinout, cca 5 minut.
9. Poté osolte, opepřete, případně posypte čerstvým rozmarýnem a můžete servírovat!
Předtím by se maso určitě solit nemělo, protože sůl by vytáhla všechnu šťávu z masa.

Nalijte si dobré červené a dobrou chuť!

Tip: I k tomuto steaku se hodí výtečná pepřová omáčka.

 

Zdroj: www.milujusteak.cz

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2017, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz